poniedziałek, 28 września 2015

Casarecce z bazyliowym pesto

Witajcie,

Jako fanka makaronów i kuchni włoskiej postanowiłam przestawić Wam fantastyczne danie, które mimo zaawansowanego wyglądu jest bardzo szybkie i łatwe. Ja strasznie uwielbiam pesto, a w szczególności, gdy jest to pesto z bazylii. W połączeniu z włoskim makaronem casarecce i pieczonymi pomidorkami tworzy dopełnioną pod względem smaku, spójną całość. Danie jest wyjątkowo efektowne i w związku z tym polecam je gorąco na przyjęcia, wizytę znajomych czy inne okazję, gdzie można wykazać się jako perfekcyjna pani domu ;)



Poniżej przedstawiam przepis (składniki na 3 porcje):

Składniki (pesto):
  • świeża bazylia (liski z jednej całej doniczki)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
Bazylię oberwać dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać i okroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.

Składniki (reszta dania):
  • 300g makaronu casarecce (ja kupiłam z firmy Lubella)
  • 6 pomidorków śliwkowych lub 12 koktajlowych
  • odrobina oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Pomidorki przekroić na pół pokropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Następnie rozłożyć je na blasze pokrytą papierem do pieczenia i piec 5-7 minut.
Makaron ugotować al dente i odcedzić zachowując jedną szklaneczkę wody z gotowania. W kolejnym kroku należy go przełożyć do garnka (ustawić na maleńkim ogniu), przełożyć do niego pesto i kilka łyżek wody, którą zostawiliśmy. Całość wymieszać i podgrzewać około 1 minutę. Podawać na talerzu z ułożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami.

Smacznego! :)

Pozdrawiam,
Marysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz