sobota, 21 listopada 2015

Akcja piernikowa cz. 1

Witajcie!

Dzisiaj postanowiłam zacząć moją akcję pierniczkową na święta Bożego Narodzenia. Według mnie najlepsze pierniczki to takie, które trochę odleżą (zarówno ciasto jak i już upieczone pierniczki), dlatego przedstawię Wam przepis na te słodkości w trzech osobnych postach: zarobienie ciasta, wykrojenie i upieczenie oraz dekoracja, która będzie miała miejsce kilka dni przed Wigilią. Koniec listopada to na prawdę odpowiedni moment na to, żeby zarobić ciasto dlatego zachęcam Was wszystkich do tego. :)

Składniki:
  • 500g cukru
  • 1 i 1/2 kg mąki
  • 5 jajek
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 500g masła
  • 50g kakao
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 500g miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 50g przyprawy do pierników
Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, a 250g cukru rozpuścić w osobnym rondelku na złoty kolor.


Pozostały cukier ubić z jajkami.


Gdy cukier się rozpuści dodać roztopione masło oraz miód i chwilę gotować.


Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.


Do składników dołożyć przestudzoną masę i ubite jajka. Całość dobrze wyrobić. Odstawić na około 2 tygodnie w chłodne miejsce.


Czekajcie na kolejny post dotyczący pierniczków, który będzie na początku grudnia.. Mam nadzieję, że będą jak co roku wyśmienite :)

Pozdrawiam,
Marysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz