Witajcie!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne babeczki. Jest z nimi wyjątkowo mało pracy (nie trzeba robić nadzienia ani polewy), a każdy miłośnik czekolady je tak pokocha, że będzie je powtarzał co jakiś czas. Babeczki same w sobie są mocno czekoladowe i od nas zależy czy dodamy do niej mlecznej czy gorzkiej czekolady- ja daję trochę takiej i trochę takiej. Przygotowanie ich to prościzna, a smak niepowtarzalny! ;)
Zapraszam do wypróbowania-poniżej przepis:
Składniki na 12 sztuk:
- 100g gorzkiej czekolady i 125g mlecznej czekolady (w sumie musimy mieć 225g czekolady, a jakie proporcje użyjecie to już Wasza decyzja)
- 85g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 180g cukru pudru
- 140g mąki uniwersalnej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w formie do babeczek 12 papilotek. Rozpuść masło i czekoladę. Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj na gładką masę i odstaw do lekkiego schłodzenia (aby to przyspieszyć można wstawić rondel do miski z letnią wodą).
W dużej misce wbij jaja i roztrzep je lekko widelcem.
Następnie dodaj cukier i ubij razem z jajkami. W kolejnym kroku wrzuć przesianą przez sito mąkę i wszystko razem wymieszaj.
Potem stopniowo dodawaj po łyżce ostudzoną masę czekoladową.
Po całkowitym połączeniu przełóż gotowe ciasto do foremek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (nie dłużej, bo nam za bardzo wyschną).
Babeczki muszą być twarde na zewnątrz, a nadal wilgotne w środku. Po upieczeniu ostudź na kratce i zajadaj. :)
Pozdrawiam,
Marysia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz