piątek, 23 października 2015

Babeczki brownie

Witajcie!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne babeczki. Jest z nimi wyjątkowo mało pracy (nie trzeba robić nadzienia ani polewy), a każdy miłośnik czekolady je tak pokocha, że będzie je powtarzał co jakiś czas. Babeczki same w sobie są mocno czekoladowe i od nas zależy czy dodamy do niej mlecznej czy gorzkiej czekolady- ja daję trochę takiej i trochę takiej. Przygotowanie ich to prościzna, a smak niepowtarzalny! ;)
Zapraszam do wypróbowania-poniżej przepis:

Składniki na 12 sztuk:
  • 100g gorzkiej czekolady i 125g mlecznej czekolady (w sumie musimy mieć 225g czekolady, a jakie proporcje użyjecie to już Wasza decyzja)
  • 85g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 180g cukru pudru
  • 140g mąki uniwersalnej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w formie do babeczek 12 papilotek. Rozpuść masło i czekoladę. Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj na gładką masę i odstaw do lekkiego schłodzenia (aby to przyspieszyć można wstawić rondel do miski z letnią wodą).


 W dużej misce wbij jaja i roztrzep je lekko widelcem. 


Następnie dodaj cukier i ubij razem z jajkami. W kolejnym kroku wrzuć przesianą przez sito mąkę i wszystko razem wymieszaj. 


Potem stopniowo dodawaj po łyżce ostudzoną masę czekoladową. 


Po całkowitym połączeniu przełóż gotowe ciasto do foremek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (nie dłużej, bo nam za bardzo wyschną). 


Babeczki muszą być twarde na zewnątrz, a nadal wilgotne w środku. Po upieczeniu ostudź na kratce i zajadaj. :)


Mam nadzieję, że przepis się Wam spodobał!

Pozdrawiam,
Marysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz