Chciałam Wam dzisiaj przedstawić szybkie i łatwe ciasto, które jest ostatnio hitem u mnie w domu. Moja mama jakiś czas temu narobiła dużą ilość pysznych dżemów, powideł i zapraw z owoców. Ze względu na to, że będąc w ciąży uwielbiam wszystko co słodko-kwaśne postanowiłam upiec ciasto właśnie z takimi domowymi powidłami. Wszystkich zainteresowanych tym przepysznym ciastem zapraszam do wypróbowania.
Poniżej przepis:
Składniki na
kruche ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 190 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
Wsypać mąkę i cukier puder. Wrzucić zimne, pokrojone
na kawałki masło i posiekać nożem dokładnie w sypkich składnikach. Gdy wszystko
się połączy wrzucić żółtka i kwaśną śmietanę i szybkimi ruchami zagnieść ciasto
(pamiętajcie, że kruche ciasto nie lubi ciepła rąk, więc trzeba to zrobić
szybko). Ciasto uformować w kuleczkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w
lodówce przez około godzinę.
Dużą blachę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (najlepiej między
dwoma foliami to nie będzie się kleić do blatu i wałka) i wyłożyć nim wcześniej
przygotowaną blaszkę. Całość ponownie schłodzić w lodówce przez około 30-40
minut.
Składniki na środek i wierzch:
- słoiczek powideł z czarnej porzeczki (lub inne kwaśne powidła)
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
Ciasto wyjąć z lodówki i wysmarować na nie równomiernie
powidła.
Ubić białka wraz ze szczyptą soli, tak aż powstanie
sztywna piana. Pod koniec ubijania białek dodawać stopniowo cukier puder cały
czas ubijając. Po dokładnym ubiciu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Przygotowaną masę bezową wyłożyć na powidła.
Całość piec w 180 ºC przez około 40 minut (można piec
troszkę dłużej-beza powinna być wysuszona).
Wyjąć i wystudzić.
Smacznego! :)
Pozdrawiam,
Marysia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz