niedziela, 4 października 2015

Kokosanka z powidłami

Witajcie,

Chciałam Wam dzisiaj przedstawić szybkie i łatwe ciasto, które jest ostatnio hitem u mnie w domu. Moja mama jakiś czas temu narobiła dużą ilość pysznych dżemów, powideł i zapraw z owoców. Ze względu na to, że będąc w ciąży uwielbiam wszystko co słodko-kwaśne postanowiłam upiec ciasto właśnie z takimi domowymi powidłami. Wszystkich zainteresowanych tym przepysznym ciastem zapraszam do wypróbowania.
Poniżej przepis:



Składniki na kruche ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru 
  • 190 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka 
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
Wsypać mąkę i cukier puder. Wrzucić zimne, pokrojone na kawałki masło i posiekać nożem dokładnie w sypkich składnikach. Gdy wszystko się połączy wrzucić żółtka i kwaśną śmietanę i szybkimi ruchami zagnieść ciasto (pamiętajcie, że kruche ciasto nie lubi ciepła rąk, więc trzeba to zrobić szybko). Ciasto uformować w kuleczkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Dużą blachę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami to nie będzie się kleić do blatu i wałka) i wyłożyć nim wcześniej przygotowaną blaszkę. Całość ponownie schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut.

Składniki na środek i wierzch:
  • słoiczek powideł z czarnej porzeczki (lub inne kwaśne powidła)
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
Ciasto wyjąć z lodówki i wysmarować na nie równomiernie powidła.
Ubić białka wraz ze szczyptą soli, tak aż powstanie sztywna piana. Pod koniec ubijania białek dodawać stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Po dokładnym ubiciu dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przygotowaną masę bezową wyłożyć na powidła.
Całość piec w 180 ºC przez około 40 minut (można piec troszkę dłużej-beza powinna być wysuszona).
Wyjąć i wystudzić.




Smacznego! :)

Pozdrawiam,
Marysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz