Witajcie!
Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić moja ukochana zupę- od kiedy jestem w ciąży to muszę ją mieć na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jest wyjątkowo pyszna, zdrowa, ale również bardzo prosta w wykonaniu. Brokuły są bogate w bardzo nam potrzebny kwas foliowy, witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i potas. Kalafior natomiast zawiera magnez, mangan, potas, witaminy z grupy B oraz także kwas foliowy. Mówi się, że te warzywa chronią nas przed nowotworami, ponieważ zawierają sulforafan (substancja, która zapobiega nowotworom). Smak tego fantastycznego kremu dopełnia pokrojony w kostkę ser feta i posypany na wierzchu koperek. Bardzo zachęcam do wypróbowania :)
Poniżej przepis:
Składniki (porcja na około 4 duże talerze zupy):
- 1 mały brokuł
- 1 mały kalafior
- 1 duża marchew
- 1,5 litra bulionu
- śmietanka 18%
- sól
- pieprz
- sos sojowy- opcjonalnie
- ser feta
- koperek
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Całość blendujemy do momentu aż powstanie krem.
Zupę zaciągamy śmietanką oraz przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ser feta kroimy w malutką kosteczkę.
Krem podajemy z wrzuconym do środka serem feta (ilość wg uznania) oraz z popruszonym na wierzchu koperkiem.
Zupa dzięki swojemu efektownemu wyglądowi nadaje się również na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy spotkania rodzinne.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Marysia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz