piątek, 2 października 2015

Krem brokułowo-kalafiorowy z serem feta

Witajcie!

Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić moja ukochana zupę- od kiedy jestem w ciąży to muszę ją mieć na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jest wyjątkowo pyszna, zdrowa, ale również bardzo prosta w wykonaniu. Brokuły są bogate w bardzo nam potrzebny kwas foliowy, witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i potas. Kalafior natomiast zawiera magnez, mangan, potas, witaminy z grupy B oraz także kwas foliowy. Mówi się, że te warzywa chronią nas przed nowotworami, ponieważ zawierają sulforafan (substancja, która zapobiega nowotworom). Smak tego fantastycznego kremu dopełnia pokrojony w kostkę ser feta i posypany na wierzchu koperek. Bardzo zachęcam do wypróbowania :)
Poniżej przepis:

Składniki (porcja na około 4 duże talerze zupy):
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 duża marchew 
  • 1,5 litra bulionu 
  • śmietanka 18%
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy- opcjonalnie
  • ser feta
  • koperek
Przygotowanie:

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

 

Całość blendujemy do momentu aż powstanie krem.


Zupę zaciągamy śmietanką oraz przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.


Ser feta kroimy w malutką kosteczkę.


Krem podajemy z wrzuconym do środka serem feta (ilość wg uznania) oraz z popruszonym na wierzchu koperkiem.




Zupa dzięki swojemu efektownemu wyglądowi nadaje się również na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy spotkania rodzinne.
Smacznego!

Pozdrawiam,
Marysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz